Povestea antreprenorului Luca – Ask Ana @Quantum Minds

Luca este visul antreprenorului român cu creșteri anuale în cifra de afaceri, sedii noi, o echipă din ce în ce mai numeroasă și o bază de clienți așa cum și-o dorea. Sau cel puțin era până acum 5 ani când și-a atins nivelul de business dorit.

Ne-am întâlnit la un eveniment de business și era curios sa afle cum e treaba cu convingerile: „Cum adică energia ta se duce acolo unde îți este focusul?”.

L-am întrebat care îi sunt provocările în această perioadă și mi-a povestit: „De 5 ani sunt la aceeasi cifră de afaceri și simt ca mă învârt în cerc.

Și cum este asta o problemă pentru tine? îl întreb.

Nu înțeleg unde m-am blocat și de ce nu mai există aceeași energie în firmă ca la început? Eu unul uitam noțiunea timpului, eram acolo 100% cu clienții și furnizorii. Știam fiecare membru al echipei, sărbătoream împreună, sufeream împreună. Așa am reușit să ajung la 2 mil de euro în doar 4 ani. Dar la un moment dat ceva s-a schimbat. Nu știu exact ce, dar realitatea este că de 5 ani tot la 2 milioane sunt și nu știu cum să cresc firma mai departe…

Și care este cifra de afaceri dorită acum?, l-am întrebat.  

Aș vrea o creștere din aia sănătoasă, organică de măcar 20-30% pe an.” îmi răspunde. 

Și pentru anul acesta ce creștere îți dorești? 20 sau 30%? 

„Măcar 20% având în vedere că nu mai e mult din an și mare lucru sunt conștient că nu mai pot schimba.” 

Cu ce scop pentru tine îți dorești această creștere de 20%?

Adică?” întreabă el.

Cu ce scop pentru TINE îți dorești această creștere de 20%?

„Păi să nu mă mai învârt în cercul ăsta. Să scap din blocajul ăsta. Să trec la următorul nivel.” 

Cu ce scop pentru tine vrei să treci la următorul nivel? 

„Păi să am și eu timp sa mă bucur de viață, sa pot să-mi recompensez angajații pentru munca depusă alături de mine, să nu mai stau stresat.”

Și cum este asta o problemă pentru tine?

„Când am vrut să devin om de business, am văzut că cei care erau oameni mari de business munceau 24 din 24 și trăgeau din greu.”

Bun, și cum este asta o problemă pentru tine?

„Păi trag din greu și am tras din greu timp de 5 ani de zile, și mi-am pierdut relația, am făcut și astm… și mă tot uit la ceilalți care au nu știu ce mașini. Mi-aș dori foarte mult să îmi iau și eu o anumită mașină și mă gândesc cum să pun niște bani deoparte ca să pot să îmi cumpăr și eu una. Și mă gândesc că în următorii 5 ani dacă mai trag și mai fac acolo niște lucruri o să pot să îmi iau și casa la care visez.”

Ok. deci să înțeleg că de fapt, tu nu vrei să îți crești cifra de afaceri. Îți dorești o mașină nouă și o casă?

„Păi în momentul în care o să ajung să am acea mașină, și acea casă și familia pe care mi-o doresc, abia atunci o să ajung și eu la nivelul celor care m-au inspirat când eram eu tânăr. Doar așa pot ajunge la același nivel. Doar așa o să mă simt suficient de bun.”

Și cum ai ajuns la concluzia asta?

Pai când eram eu tânăr, sora mea mai mică era foarte zvăpăiată și făcea tot ce voia și mama o cocoloșea. Pe când eu întotdeauna trebuia să fiu cel responsabil ca să dovedesc că pot. Deși sora mea era mai obraznică, ea primea credit din partea părinților mei, dar eu pentru că eram mai mare nu eram apreciat niciodată, mi se spunea că eu pot pentru că eu sunt mai mare. 

Asta mă făcea să mă simt neiubit și că nu sunt suficient de bun. Ca să mă simt suficient de bun mi-am setat niște standarde foarte înalte. Ca să merit să fiu iubit.

Și am zis, ok. Hai pentru o secundă să ne imaginăm că ai ajuns să obții mașina pe care ți-o dorești. Apoi, că ai casa pe care ți-o dorești și familia pe care o visezi. Imaginează-ți cum stai în fața șemineului și-i spui o poveste copilului tău. Imaginează-ți cum se simte mașina pe care o conduci. Acum că ai obținut aceste 3 lucruri pe care ți le-ai dorit, te simți iubit?

„Nu! Pentru că trebuie să le demonstrez că merit să fiu acolo.”

Deci chiar dacă obții mașina, casa și familia, tu în continuare trebuie să demonstrezi că meriți?

Atunci a izbucnit în plâns pentru că el a realizat atunci că avea de toate, avea o familie care îl iubește, avea o mașină, avea o casă, avea suportul la o mulțime de oameni. Dar, când se uita în oglindă credea că nu e suficient de bun și că datoria lui este să facă constant și să demonstreze în continuare că el poate. „Pentru că atenția este pentru cei slabi nu pentru cei care fac lucrurile responsabil.” 

A refuzat toată viața să fie într-o poziție de vulnerabilitate, când de fapt se uita la sora lui din copilărie iar de acolo apărea respingerea vulnerabilității.

Apoi, au trecut câteva zile și a avut de ținut o prezentare. A venit la mine și mi-a spus că nu îi venea să creadă că deși în viziunea lui a fost foarte emoționat, oamenii i-au spus „Bravo!” și l-au apreciat. 

Abia în acel moment a putut să vadă realitatea în care el este iubit și apreciat. 

Acesta este cazul lui Luca, omul de business care deși avea și reușise să obțină ceea ce își dorea, el nu putea vedea sau simți că avea suficient pentru că  în continuare trebuia să demonstreze că poate și că merită să fie iubit. 

Câteodată, după doar câteva discuții și întrebările potrivite, o persoană poate să își găsească răspunsurile și să se simtă apreciat la adevărata lui valoare iar mai apoi să își ia timp să se bucure de ceea ce are. Luca și-a redescoperit căldura, liniștea și împlinirea atunci când a reușit să își descopere motivațiile interioare și să își mute atenția pe ceea ce era important și îi aducea satisfacție și sens. 

Vrei să ai parte și tu de o asemenea schimbare profundă în viața ta?

Te aștept cu entuziasm să discutăm la Coaching-ul de Grup și să rezolvăm împreună obstacolul major din viața ta, care te ține în starea de blocaj sau inconstanță.

Ai o întrebare despre ceea ce înseamnă dezvoltarea personală sau coaching? Ai citit ceva și ești curios cum se pune în aplicare? Vrei să afli mai multe informații despre NLP, despre strategii, valori, motivație personală? Pune întrebări în Comunitatea Quantum Minds de pe Facebook și noi îți vom răspunde într-un viitor podcast.

Leave a Reply