Povestea antreprenorului Andrei – Ask Ana @Quantum Minds

Andrei este un om de afaceri cu rezultate extraordinare în business. A reușit să obțină rezultate la care mulți doar visează sau cel puțin asta știam eu despre el.

La un moment dat, ne-am întâlnit la un eveniment unde am început o discuție despre viață. Era curios despre NLP și despre puterea convingerilor. În timpul discuțiilor, l-am întrebat cu ce provocări se confruntă în momentul prezent.

Mi-a spus că: Sunt bine, am fost și mai bine, dar ție îți voi spune sincer, Anamaria. Mă simt cam blocat și parcă lipsit de direcție. Vânzările au început să scadă și la fel și motivația mea.”

Auzind acestea, l-am invitat la o ședință unde să putem discuta în largul nostru.

Ce s-a întâmplat Andrei? Care este problema cu care te confrunți?

„Anamaria, tu mă știi, eu am fost un om foarte ambițios în viață. Am luptat mereu pentru ca visele mele să se îndeplinească. M-am implicat mereu cu tot ce am avut pentru a deveni tot mai bun. Și nu zic acum, pentru că se vede că am reușit să dobândesc niște rezultate. Doar că, în ultima vreme simt că ceva lipsește.. și nu știu ce.”

Cum ai descrie ceea ce simți? 

„Eu eram genul de om care se trezea entuziasmat și abia aștepta să evolueze, să treacă la următorul nivel. Să cresc numărul de angajați, numărul vânzărilor, să-mi extind afacerea, etc.. 

Iar de la o vreme, nu mai am energia necesară să continui. Simt că nu mai găsesc motivația și sensul. Nu mai am chef. Dar nu mai am chef de nimic. Adică.. simt că stagnez și mă învârt în cerc.”

Ok. Cu ce scop pentru tine îți dorești să treci la următorul nivel în viață?

„Păi îmi doresc să îmi depășesc limitele și să fiu apreciat. Vreau să ajung cel mai bun! Și dacă se poate cel mai bun dintre cei mai buni!”

Cu ce scop pentru tine îți dorești să ajungi cel mai bun dintre cei mai buni? 

„Pentru a putea fi apreciat la adevărata mea valoare. Adică, de ce ei pot și eu nu? Pentru că eu știu să fac și asta și asta.. știu mai multe ca ei și ei nici nu știu ce știu eu!”

Ok. Și de unde a apărut această nevoie de a te compara cu ceilalți?

„Când eram mic, deși luam note bune la școală și eram premiant, părinții mei mă comparau mereu cu ceilalți. Dacă veneam cu premiul 2, îmi spuneau: „Da, dar uită-te la verișoara ta că ea a luat premiul 1. Vezi dacă și tu ai învăța un pic mai mult și ai fi mai atent de ex: la limba română, ai vorbi mai corect, ai scrie mai corect gramatical iar la final de an ai avea și tu premiul 1. Și dacă iei premiul 1, cu siguranță o să reușești în viață. Oamenii care nu reușesc în viață și sunt niște ratați, sunt cei care nu reușesc să ia note bune la școală.”

Am înțeles. Și cu toate că tu știi că ești un om care a reușit în viață, simți nevoia să devii mai bun decât ceilalți, în continuare?

„Întotdeauna când eu reușeam ceva, mereu era cineva mai bun ca mine, fie verișoara mea, fie sora, fie fratele, fie copilul vecinului… Chiar și dacă luam premiul 1, exista mereu cineva care era mai bun ca mine într-un domeniu, mai important decât unde am luat eu premiu. Mereu simțeam astfel că eram pe locul 2. Iar eu am luptat și încă lupt să fiu pe locul 1.”

Și cu ce scop îți dorești să fii primul? Ce este, ce vei avea de câștigat?

„Păi abia atunci voi simți că merit să fiu apreciat. Atunci cu siguranță voi fi apreciat. Până atunci sunt doar pe locul 2.”

Imaginează-ți pentru un moment că ai reușit. Ești cel mai bun dintre cei mai buni. Ești pe locul 1 acolo unde îți dorești tu. Te simți apreciat și motivat să evoluezi?

„NU. Mă simt cât de cât apreciat dar la fel de nemotivat..”

Când erai tânăr ce te motiva să continui să evoluezi?

„Atunci a luat o pauză și a respirat adânc. Păi, de fiecare dată când părinții mei mă comparau. Acum realizez că ei de fapt mă motivau să devin și mai bun și chiar așa se și întâmpla. Altfel nu aș fi ajuns în acest punct al vieții cu business-ul pe care am reușit să îl construiesc. Acum înțeleg.

Eu dacă nu primesc un feedback din exterior precum: ”tu nu ești suficient de bun pentru că celălalt este mai bun ca tine.”, atunci eu nu am motivația necesară de a continua să evoluez, să mă depășesc. Le mulțumesc enorm părinților mei pentru că altfel nu cred că aș fi reușit în viață. Și mulțumesc și ție Anamaria că m-ai ajutat să mă înțeleg mai bine și să înțeleg de ce în ultima vreme nu mai reușeam să evoluez.”

Aceasta este povestea omului de afaceri Andrei care în urma discuției noastre, a aflat care este sursa problemei lui și cum să o depășească. Acum simte că merită să își ofere apreciere, chiar dacă nu este cel mai bun dintre cei mai buni și a înțeles factorul care stă la baza motivației lui. A decoperit de asemenea și cum să reușească să evolueze acordându-și feedback din care să învețe să schimbe și să îmbunătățească constant, cu atenție pe sine.

Vrei să ai parte și tu de o asemenea schimbare profundă în viața ta?

Te aștept cu entuziasm să discutăm la Coaching-ul de Grup și să rezolvăm împreună obstacolul major din viața ta.

Ai o întrebare despre ceea ce înseamnă dezvoltarea personală sau coaching? Ai citit ceva și ești curios cum se pune în aplicare? Vrei să afli mai multe informații despre NLP, despre strategii, valori, motivație personală? Pune întrebări în Comunitatea Quantum Minds de pe Facebook și noi îți vom răspunde într-un viitor podcast.

Leave a Reply