Performanța și excelența, bolile sau virtuțile antreprenorului? Ask Ana @Quantum Minds

Cum măsurăm performanța în antreprenoriat? Prin cifra de afaceri? Prin inovația adusă în domeniu? Prin eficiența produselor sau serviciilor? Prin atingerea obiectivelor inițiale?

Performanța este un concept destul de subiectiv când îl pui într-un context, când vrei să îl integrezi într-un clasament. Pentru că mereu vor fi companii care vor performa mai bine ca a ta. Și-atunci, niciodată nu vei fi suficient de bun.

Este important să conștientizezi și să accepți în ce punct te afli azi și să te străduiești să faci tot ce ține de tine aici și acum. Să te folosești de ceilalți nu pentru a te compara, ci pentru a te inspira. 

Dacă pornim de la premisa că învățăm constant, ne putem concentra pe ceea ce avem de învățat pentru a ajunge unde dorim. Atenție, unde dorim noi, nu ceilalți! 

Adesea împrumutăm obiectivele și valorile altor persoane și ne frustrăm, acumulăm stres și emoții negative care nu ne susțin pe termen lung. Asta ajunge să ne afecteze performanța și să tragem concluzia greșită că nu suntem suficienți de buni. 

Credem că atunci când vom atinge performanța dorită, făcând sacrificii, muncind din greu, vom fi fericiți. Dar, adesea se întâmplă contrariul. Când ești mânat de credința subconștientă “Trebuie să muncesc non-stop ca să am succes” sau “Trebuie să muncesc mai mult ca ceilalți pentru a-mi demonstra valoarea” ajungi să creezi dezechilibre în viața ta și să ajungi la burnout. 

Când munca de zi cu zi îți produce oboseală, anxietate, când nu îți aduce satisfacție personală, e semnul că trebuie să te oprești și să îți pui întrebări: ”Cu ce scop doresc să obțin performanță în antreprenoriat?”, “Cu ce costuri?”, “Ce înseamnă pentru mine performanța?”, “Ce îmi produce satisfacție personală?”, “Fac asta din pasiune sau pentru a demonstra ceva?”

E posibil să atingi performanța păstrând un echilibru în viața ta. Performanța nu este despre a fi mereu în goana după perfecțiune, ci despre a face tot ce ține de tine, cu resursele și cunoștințele pe care le ai în acest moment. Și a te bucura de proces, de fiecare etapă și provocare depășită. 

Perfecțiunea nu există și se poate transforma într-o obsesie care îți va aduce doar nefericire.

Despre toate acestea am povestit cu Ramona Moncea Vinca și Ada Guțiu într-un nou episod Ask Ana.

Ai o întrebare despre ceea ce înseamnă dezvoltarea personală sau coaching? Ai citit ceva și ești curios cum se pune în aplicare? Vrei să afli mai multe informații despre NLP, despre strategii, valori, motivație personală? Pune întrebări în Comunitatea Quantum Minds de pe Facebook și noi îți vom raspunde într-un viitor podcast.

Leave a Reply