Frica de Succes și Frica de Eșec – Ask Ana @Quantum Minds

Frica de Succes și Frica de Eșec. Ce sunt, care sunt cauzele și cum le putem depăși?  

Despre toate acestea am povestit cu Ramona Moncea Vinca și Ada Guțiu într-un nou podcast. 

Frica de Succes și Frica de Eșec ne pot împiedica să obținem ceea ce ne dorim pe plan profesional. 

Frica de Succes apare când ne temem de consecințele negative ale succesului. Există o serie de credințe limitative, precum “Oamenii care au mulți bani își pierd prietenii”,  “Când ai succes financiar, îți sacrifici viața personală”, “Femeile nu le pot avea pe toate – și carieră și o viață de familie împlinită”.  

Este posibil ca unele temeri să se întâmple. La fel cum este posibil să nu se întâmple. Unele temeri pot fi prevenite, sunt în controlul tău (de ex., poți avea grijă ca în drumul tău spre succes să petreci timp de calitate cu familia). Alte temeri pot fi riscuri inerente ale succesului (ex. reacții în online). 

Frica de Eșec are legătură cu încrederea pe care o avem în noi și cu percepția incorectă asupra eșecului. Nu există eșec, există doar feedback. Când accepți că nu ești expert în toate și că e posibil să faci greșeli, atunci poți să îți depășești frica de eșec.  În schimb, atunci când crezi că știi tot ce trebuie să știi, nu mai lași loc învățării și dezvoltării.

Nimeni nu este perfect. Cu toții ne luptăm. Cu toții greșim și avem parte de obstacole, de planuri deturnate. Fac parte din viață. Și ne oferă lecții importante pe baza cărora putem obține succesul. 

Când aceste frici nu sunt conștientizate și gestionate corect conduc la auto-sabotaj: procrastinare, obiective sub potențialul tău real sau cu mult peste, anxietate, retragere, abandon. 

Urmărește podcastul aici:

Ai o întrebare despre ceea ce înseamnă dezvoltarea personală sau coaching? Ai citit ceva și ești curios cum se pune în aplicare? Vrei să afli mai multe informații despre NLP, despre strategii, valori, motivație personală? Pune întrebări în Comunitatea Quantum Minds de pe Facebook și noi îți vom răspunde într-un viitor podcast.

 

Leave a Reply