Cum putem găsi în business cuvintele potrivite pentru clienții noștri?- Ask Ana @Quantum Minds

Învață să obții ce îți dorești prin puterea din spatele cuvintelor!

Vezi tu, în viață fie ai rezultate, fie ai motive pentru care nu ai obținut ceea ce îți doreai. Și cu toții putem cădea de acord că motivele nu pot fi folosite la bancă, avem nevoie de rezultate!

Știai că 93% din ceea ce comunicăm este subconștient? 

Doar 7% din comunicare este reprezentată de cuvintele pe care le folosim!

Când spun că 93% din ceea ce comunicăm este subconștient mă refer la faptul că:

 • 38% din comunicare este dată de tonul vocii 
 • 55% din comunicare este dată de fiziologie.

Îți poți imagina oare cum ar fi dacă am ști să comunicăm conștient cei 93%?

În continuare îmi doresc să îți prezint 2 convingeri cu resurse care îți pot îmbogăți percepția despre cuvintele potrivite folosite în business:

 • Comunicarea ta este răspunsul pe care îl primești.
 • Poți să schimbi rezultatele în afara ta prin schimbarea gândirii tale.
 • Rezultatul comunicării tale reprezintă ceea ce ai obținut în cealaltă persoană.

Wiliam James spunea că: „cea mai mare descoperire a secolului nostru este că oamenii pot să schimbe circumstanțele exterioare, percepția asupra mediului, lumea din exterior, schimbându-și gândirea!

Întreabă-te: Ce poți să schimbi în interiorul tău pentru a schimba ceva în afara ta?

Dacă ai avea o sursă infinite de comportamente, pe care le-ai adopta în viața ta?

Pentru că este important să te uiți la ceea ce vrei să obții din comunicarea ta. Dacă nu ai obținut ce ți-ai dorit înseamnă că trebuie să faci schimbări în comunicarea ta până când obții rezultatele dorite.

 • Harta nu este Teritoriul.
 • Fiecare avem cuvinte diferite prin care ne structurăm gândirea.
 • Fiecare persoană are o hartă diferită despre semnificația unui cuvânt în interiorul său.

Modul în care vezi lumea (harta ta) nu este același lucru cu ceea ce este lumea în realitate(teritoriu). Fiecare om are propria sa hartă, propriul său mod de a vedea și înțelege viața.

Asta înseamnă că, deși ne uităm la același lucru împreună, îl înțelegem și percepem total diferit. Dacă ar fi de exemplu să vorbim despre ce înseamnă cuvântul ”dragoste”, pentru mine semnificațiile lui sunt foarte diferite de semnificațiile pe care le ai tu sau altcineva.

Astfel că eu pot folosi cuvinte care produc rezultate maxime în tine, dar aceleași cuvinte nu produc rezultate maxime și în mine pentru că fiecare are harta lui de cuvinte. 

Înțelegi ce vreau să zic?

Acum, hai să vedem.

Cum ne reprezentăm lumea noastră în care trăim în cuvinte?

Noi percepem realitatea prin 5 canale de percepție. 

Numim asta în NLP – sistemul VAKOG.

Acesta reprezintă:

 • cele cinci simțuri cu ajutorul cărora ne orientăm și interpretăm realitatea în fiecare zi, și 
 • modul principal în care comunicăm și înțelegem ceea ce ne comunica cei din jur. 

Sistemul VAKOG:

 • Vizual (imagini)
 • Auditiv (sunete)
 • Kinestezic (simț)
 • Olfactiv (miros)
 • Gustativ (gust)

Aceste simțuri ne ajută să stabilim o legătură cu realitatea exterioară: vedem, auzim, pipăim, mirosim, gustăm.

Pe lângă acest sistem senzorial. avem un sistem lingvistic pe care îl folosim pentru a ne reprezenta experiența și numim asta în NLP – Sistemul Audio Digital.

Toți oamenii folosesc aceste cinci simțuri în fiecare zi, doar că unul dintre ele este mai dezvoltat, este folosit mai mult decat celelalte, fiind numit sistem predominant de reprezentare.

Persoanele predominant VIZUAL folosesc foarte multe cuvinte și expresii care au legătură cu imaginile și cu detaliile care le descriu, cum ar fi: ”clar, imagine, culoare, limpede, peisaj, lumina, privire, etc” sau când se referă la acțiuni: “vede, își imaginează, se concentrează, se luminează, mi-am făcut o imagine,

Persoanele predominant AUDITIV folosesc cuvinte care se referă la sunete și la calitățile acestora. De exemplu: “sunete, cuvinte, acord, unde, melodios, surd, rezonanță, liniște, zvon.” sau următoarele cuvinte ce se referă la acțiuni: “aude, sună, vorbește, spune, cade de acord, este pe aceeași lungime de undă, suna bine ceea ce-mi spui, tu te auzi ce spui?”

O persoană KINESTEZICĂ îți va vorbi în cea mai mare parte a timpului despre senzații fizice și despre emoții și sentimente:: “impact, atingere, aspru, tensiune, greu, ușor, dificil, sensibil, emotiv, tandru, concret,” sau următoarele cuvinte ce se referă la acțiuni: “simt, cred, înțeleg, te implici, sunt mână în mână, țin cu dinții, mă simt eliberat, te simți în stare să o iei de la capăt.

Motivul pentru care nu voi detalia sistemele olfactiv și gustativ este că persoanele care au ca preferință exclusivă aceste două sisteme sunt extrem de rare. Acestea reacționează la mirosuri și gusturi și îi vei auzi des vorbind despre arome.

Acum să trecem la cum putem găsi cuvintele potrivite pentru clienții noștri?

Practic, în momentul în care ai descoperit sistemul de reprezentare al clientului tău, atunci îți vei putea adapta limbajul tău hărții lui mentale. Adică, vorbind pe limba lui,  ai un mare impact și o mare putere de influențare asupra lui.

Vrei să descoperi care este sistemul tău predominant de reprezentare a realității?

Te invit să urmărești următorul Video unde am introdus un test ce îl poți face chiar în acest moment!

Ai o întrebare despre ceea ce înseamnă dezvoltarea personală sau coaching? Ai citit ceva și ești curios cum se pune în aplicare? Vrei să afli mai multe informații despre NLP, despre strategii, valori, motivație personală? Pune întrebări în Comunitatea Quantum Minds de pe Facebook și noi îți vom răspunde într-un viitor podcast.

Leave a Reply