Coach sau terapeut? Ask Ana @Quantum Minds

Ca antreprenor te confrunți cu multe provocări în mediul de business actual, competitiv și incert. Trebuie să gestionezi atât aspectele legale, financiare, cât și cele care țin de recrutare, marketing, strategie. Și faci toate acestea încercând, în același timp, să păstrezi un echilibru și în viața personală.

Astfel că nu e de mirare că apar perioade în care îți este foarte greu să-ți menții motivația, claritatea, creativitatea, spiritul inovator. Nu e de mirare că apar momente când îți vine să renunți. 

Se promovează adesea această imagine nerealistă a antreprenorului: întotdeauna determinat, curajos, perseverent, auto-didact, atotcunoscător, încrezător în forțele proprii, cu soluții mereu la îndemână pentru orice problemă. Prin urmare, solicitarea ajutorului poate fi considerată o slăbiciune, un eșec de către unii antreprenori.

Însă această portretizare ideală nu există. Suntem oameni, nu roboți.

Așadar, apare întrebarea: La cine apelează antreprenorii când au nevoie de ajutor? 

În podcastul moderat de Ramona Moncea Vinca și în care am avut-o invitată pe Ada Guțiu, am dezbătut următorul subiect: Coach sau terapeut? La cine apelăm ca antreprenori când ne blocăm?

Câteva idei cheie din podcast:

  • Psihoterapia merge mai degrabă pe vindecare, pe atingerea unui echilibru emoțional, iar coachingul pe performanță, pe a ajuta clientul să ajungă la cea mai bună versiune a sa. Fiecare proces are rolul lui și se pot completa foarte bine. 
  • Coachingul se concentrează mai mult pe dezvoltarea abilităților și resurselor existente. 
  • Coachingul implică și lansarea unor provocări din care să înveți. 
  • Atât coach-ul, cât și un specialist în dezvoltare personală susțin clienții în drumul lor, punându-i în contact cu resursele lor pentru a depăși blocaje, provocări, pentru a obține rezultatele dorite. 
  • Coachingul pune accent pe întărirea și susținerea rezultatelor clientului. 
  • Este important să conștientizăm că putem fi vulnerabili și să fim dispuși să cerem ajutor când avem nevoie. 

Mai multe, pe Youtube:

Hai în Comunitatea Quantum Minds de pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/658100008092236 

Leave a Reply