Ce înseamnă NLP și cum îmi aleg Coach-ul cel mai potrivit? – Ask Ana @Quantum Minds

Marea majoritate am mai auzit prin jurul nostru discutându-se despre acest concept, dar ce înseamnă el mai exact și de ce devine atât de popular?

NLP devine din ce în ce mai cunoscut pentru că el nu se bazează pe principii abstracte, ci pe principii practice la care te poți raporta și pe care le poți verifica singur în viața ta de zi cu zi.

Un principiu de bază în NLP spune că: ”înainte de a fi despre ceilalți, este despre noi”.

Instrumentele NLP te ajută să depășești anumite blocaje din viața ta, inclusiv niște percepții și convingeri despre tine care nu îți folosesc și să schimbi modul de a privi lumea în așa fel încât să fie în avantajul tău.

Pentru că dacă noi vindecăm în noi percepții, emoții și convingeri, asta duce la curățarea filtrelor de percepție. Iar curățarea filtrelor duce la curgerea energiei, iar aceasta înseamnă că există loc pentru alte și alte lucruri care să ne îmbogățească viața.

NLP te calibrează și te readuce la sinele tău autentic, la descoperirea misiunii tale personale care îți permite să atingi excelența în viață și să ajuți ulterior și pe ceilalți prin exemplul personal.

Este important ca atunci când cauți un trainer sau un coach, să aibă în minte și în vedere ecologia rezultatelor tale pe care vrei să le obții și cum ți-ar influența asta viața ție.

Ce înseamnă ecologia în NLP?

Din perspectiva NLP, ecologia se referă la studiul consecințelor noastre. 

Ce impact are ceea ce facem? Pentru că în primul rând e important să îți fie ție bine ca să poți ulterior da mai departe.

Atunci când setezi un obiectiv, este important să te întrebi: 

 • ce impact va avea aceasta asupra ta și asupra vieții tale? 
 • ce consecințe va avea asupra celor apropiati/familie/prieteni etc? 
 • ce consecințe va avea asupra mediului/ asupra orașului/ asupra societății în care trăiești acum?
 • ce consecințe va avea din punct de vedere global, asupra Planetei?

Din punct de vedere al fizicii, ceea ce pui tu în mișcare, asta se întoarce spre tine.

Din punct de vedere psihologic, măsura în care obiectivele tale, acțiunile tale și consecințele tale sunt aliniate cu cele ale cercului tău apropiat de prieteni, familie, societate în aceeași măsură vei atrage sprijinul lor.

În măsura în care nu sunt aliniate, vei atrage rezistența lor.

Care este diferența dintre instrumentele de 

programare neurolingvistică și terapia tradițională?

NLP lucrează cu schimbări rapide pentru că NLP-ul are premisa că: ”schimbarea are loc la nivel subconștient, iar la nivel subconștient schimbarea durează o fracțiune de secundă”. Ce durează mai mult este să te aduci în punctul în care ești dispus să faci schimbarea. 

În terapia tradițională, Freud spunea că durează de la 100 până la 300 de ore cu o persoană pentru o schimbare, ceea ce înseamnă foarte mult. 

Sunt persoane care își doresc o schimbare rapidă, și sunt persoane care consideră că au nevoie de un proces îndelungat. 

De asemenea, mai sunt oameni care nu știu cine sunt ei fără acea problemă de rezolvat, și atunci nu vor să îi dea drumu sau să o rezolve. Le este greu să iasă din zona de confort iar zona de confort nu a zis nimeni niciodată că este confortabilă. Zona de confort poate însemna, furie, stres, sentimentul ca nu putem, etc..

Întrebarea potrivită pentru ei este: știi oare cum e fără acea problemă/ fără acea durere? știi oare cum e să ai o viață fără stres sau fără suferință?

Când apelăm la un terapeut? și când apelăm la un coach?

Un coach este acolo pentru tine pentru a descoperi împreună soluții la problemele sau la obiectivele tale. Un principiu de bază în NLP spune că: ”noi avem în interior toate resursele de care avem nevoie pentru orice situație am întâmpina”, prin urmare deținem și toate răspunsurile de care avem nevoie, doar că nu le putem vedea. 

Un coach nu face altceva decât să faciliteze acel spațiu în care tu să te conectezi cu resursele tale interioare pentru ca mai apoi să le pui în aplicare, în așa fel încât te simți relaxat când le pui în aplicare pentru că e în congruență cu valorile tale și motivațiile descoperite de tine.

În terapia tradițională nu este destul de subliniat faptul că convingerile celui care face intervenția cu clientul influențează masiv rezultatele clientului. Există o zicală: ”ceea ce nu este 100% sprijin, este sabotaj”.

Și este foarte important de asemeni să credem și să ne sprijinim noi pe noi.

De ex: atunci când vrei 3 milioane de euro în 3 ani, în primul rând trebuie să te crezi tu pe tine că poți face asta pentru că deseori nu considerăm că merităm sau considerăm că nu suntem demni, sau considerăm banii ca ceva rău și îi ținem la distanță în mod inconștient.

Deci pentru rezultate excelente este foarte important:

 • să credem noi în noi și să ne sprijinim noi pe noi și
 • ca terapeutul sau coach-ul să creadă și el în noi pentru a ajunge la cele mai bune rezultate. 

Dacă un coach sau terapeut nu crede în rezultatele clientului lui, chiar și cu cele mai soficticate instrumente si metode nu va capabil să-și susțină clientul pentru că se va sabota în mod inconștient.  

Indiferent de ce fel de coach sau terapie sau trainer suntem, excelența lui se măsoară în rezultatele clienților lui.

Cum îmi aleg coach-ul sau terapeutul potrivit mie care să-mi fie 

aproape pe parcursul schimbărilor pe care vreau sa le realizez în viața mea? 

Cum deosebesc pe cei ecologici de cei neecologici?

În funcție de punctul vieții tale, vei descoperi un coach pe masură.

Nu există un coach ideal. În schimb, există un coach care poate fi ideal pentru tine, dar nu și pentru mine. Coach-ul ideal este cel care rezonează cel mai bine cu tine în acel punct al vieții în care te afli și care te poate ajuta în soluționarea problemei tale la momentul respectiv. 

Este important să descoperim și să ne asumăm responsabilitatea pentru punctul de viață în care ne aflăm în momentul prezent. Și mai apoi să ne întrebam: ce este cel mai important pentru mine în acest context?

Este necesar să ne punem întrebări nouă înșine pentru a descoperi ceea ce este cel mai potrivit pentru noi: Ce vreau eu sa fac? Ce este important pentru mine?

De asemenea, pentru găsirea celui mai potrivit coach pentru tine recomand să răspunzi la următoarele întrebări:

 • Care sunt criteriile tale pentru un coach ideal ? 
 • Cum contează să fie persoana respectivă? 
 • Ce ai nevoie să vezi, să știi, să simți că aceea este persoana potrivită?

Pentru că aceste întrebări îți vor oferi niște criterii foarte concrete ca sa poți să o recunoști ca atare.

Yuval Harari spunea în cartea sa ”21 de lecții despre secolul 21” că am ajuns ca societate globală la punctul unde avem tehnologia divină, aproape dumnezeiască, dar avem instituții medievale și avem un mindset și o minte emoțională la nivel de epoca pietrei, la nivel de paleolitic.

Având in vedere evoluția și rapiditatea schimbărilor tehnologice, automatizările și dispariția meseriilor, este important să ne întrebam: 

”Care sunt instrumentele care pe mine mă vor ajuta anul viitor să fiu echilibrat, să pot face față la lumea care mă înconjoară și să-mi iau din lumea care mă înconjoară ceea ce am nevoie ca să trăiesc viața pe care mi-o doresc?”

Eu îți recomand cu drag Cursul de NLP Practitioner care îți va pune la dispoziție instrumente avansate pentru a realiza schimbările pe care le dorești și pentru a atinge excelența în viața ta.

Pune-mi o întrebare pe comunitatea Facebook Quantum Minds și îți voi răspunde cu mare drag.

Urmărește podcastul meu realizat împreună cu Andrei Munteanu(Mindgrasp) și Ramona Moncea Vinca (Awaketing), pentru a afla mai multe despre acest subiect.

În acest episod am povestit împreună despre:

 • Ce înseamnă ecologia în NLP?
 • Care este diferența dintre instrumentele de programare neurolingvistică și terapia tradițională?

 • Când apelăm la un terapeut? și când apelăm la un coach?
 • Cum îmi aleg coach-ul sau terapeutul potrivit mie care să-mi fie aproape pe parcursul schimbărilor pe care vreau sa le realizez în viața mea? Cum deosebesc pe cei ecologici de cei neecologici?

Ai o întrebare despre ceea ce înseamnă dezvoltarea personală sau coaching? Ai citit ceva și ești curios cum se pune în aplicare? Vrei să afli mai multe informații despre NLP, despre strategii, valori, motivație personală? Pune întrebări în Comunitatea Quantum Minds de pe Facebook și noi îți vom răspunde într-un viitor podcast.

Leave a Reply